Mivan?

 2010.03.30. 08:46

- ....hát már ne is haragudj, szó nem lehet róla, hogy fessed a hajadat, normális vagy? 12 évesen nem festik a gyerekek a hajukat vörösre, és ne is vitázzál itt velem, nem  érdekel, hogy szerinted semmilyen színe van! Így is túl sok mindent engedek meg neked! Amikor én voltam ennyi idős mint most te, nekem nem volt ám körömlakkom, meg szemceruzám, meg egy szatyor sminkem, örüljél, hogy ezeket megengedem!

- De Anya! Én nem tehetek róla, hogy te annyira régen voltál gyerek, hogy abban az időben még nem gyártottak fekete szemceruzát, meg smink cuccokat!

ó bassza meg, és én még büszkén villogtam a múltkor a töri tudásommal, hogy milyen okos vagyok, meg hogy végre egyszer felnéz rám a gyerek, amikor arról kérdezett,  hogy honnan tudom megkülönböztetni a csirkecsontot a dínoszaurusz csonttól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://oszoljunk.blog.hu/api/trackback/id/tr631879995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kozgaztanar 2010.03.30. 09:36:38

azt hiszed, hogy megúsztad és akkor hátbadöfnek. ez van. :)

vagyok, aki vagyok... 2010.03.30. 09:48:00

a bezzegelést tudatosan kihagyom, de baromi nehezen megy. :)
@kozgaztanar: én is azt hittem eddig, hogy megúsztam, de pár hete már látom, hogy nagyon nem... az én lányom is 12.

Tittok 2010.03.30. 10:35:44

Jóhogy nem festheti a haját 12 évesen. Majd 20 évesen meg alig bírja majd rendbehozni, meg visszanyerni az eredeti színét. Én is már csak arról álmodom, hogy végre valamikor az eredeti hajszínemet tudjam visszakapni. És vörös volt a hajam. Mondjad el neki, hogy a természetes hajszín, ha fosszínű is(mert én úgy hívtam az enyémet, se szőke se barna) akkor is szép, mert eredeti. És örüljön, hogy szép és egészséges.

Thia* · http://oszoljunk.blog.hu 2010.03.30. 10:39:39

@kozgaztanar: a tömött villamos kellős közepén, ezek nem válogatnak az eszközökben basszus! :D

@vagyok, aki vagyok...: és ti festitek a haját? :)

@Tittok: valami ilyesmit magyaráztam neki, de szerintem már nem figyelt rám :D

Fricsek · http://fridabogi.blog.hu 2010.03.30. 11:13:09

ó nekem lett volna ennyi eszem vagy valakinek,hogy rámpiritson, 29 év után ne fesd be a hajad, most meg ugy nézek ki mint egy hajléktalan a 3cm lenövésemmel:(

nonblond 2010.03.30. 11:29:31

Talán egy kis melírozott tinccsel is beérné kezdetben... :)

betti. · http://kreamazsi.blogspot.com/ 2010.03.30. 11:39:27

Ilyenkor örülök még jobban, hogy mi már túl vagyunk ezen, így közel a 17-hez... (mármint a lány 17, nem én).
Nálunk a tincs "bevált".
Csak arra vigyázz, hogy ha a kisujjad nyújtod, nehogy legközelebb már a kezedből egyen :)

I.O. · http://iovilaga.blogspot.hu/ 2010.03.30. 21:52:14

Most őszintén, nálad bevált valaha az, hogyha azt mondták a szüleid, hogy bezzeg az én időmben, nem vágtál azonnal vissza, hogy de azok más idők voltak. Egyébként legközelebb majd azt kell elmesélned, hogy milyen volt az amikor feltaláltátok a kereket pár ezer éve:) És egyébként, hogy különbözteted meg a csirkecsontot a dínócsonttól?

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.03.30. 23:22:00

És milyen színűre akarta befesteni a haját?
Ha jól emlékszem néhány évvel ezelőtt láttam valami disco hajlakk-nak nevezett színes hajlakkot.Igaz, hogy ez kék, vagy piros, vagy zöld volt, csupa csupa természetes hajszín.
Vagy vannak kimosható hajszínezők...

Én egyébként nem értem itt a fentieket, akik a természetes hajszín mellett törnek lándzsát. Szerintem, ha valaki ésszel végzi a hajfestést, az nem teszi feltétlenül tönkre a haját. És egyébként is mintha éppen azt bizonygatnák, hogy ők is hogy megbánták! De kipróbálták, pedig az anyukájuk nekik is biztosan mondta, hogy nem kéne.
Szóval az én véleményem az, pl ígérd be neki, hogy nyáron egy, a természetestől nem nagyon elütő színű hajszínezővel bemossátok a haját, és a szünet végére az úgyis lekopik majd.
(És mielőtt valakinek eszébe jutna rákérdezni, az én lányom már elmúlt 12, kétszer is.)

nezsike 2010.03.30. 23:40:26

meg ne engedd neki!!!!

vagyok, aki vagyok... 2010.03.31. 08:03:53

@Zritha: na, akkor most add össze a kommenteket és átlagold :)
én hajlok a bluemoon féle verzióra, de nem tudom igazából mit tennék, ha tényleg ezzel jönne a gyerek (már azon kívül, hogy levegő után kapkodnék). nálunk nem jellemző a nőcis beütés, viszont csavaroghatnék az már most is van...

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.03.31. 08:54:11

Jaj, készülhetek fel a legrosszabbakra... Bár az enyém még csak félidős, de nagyon csajszi, ráadásul én magam is festem a hajam... :)))

Thia* · http://oszoljunk.blog.hu 2010.03.31. 09:08:33

@Fricsek: ha te 29 éve fested a hajad, akkor lennél szíves válaszolni a gyereknek a csontos kérdésre? :DDDDDD

@betti.: jobban félek, hogy a kezeMET eszi majd! :D

@I.O.: szerinted szoktam gondolkodni gyereknevelés közben? :D (súgok:nem)

@nezsike: msn-en beszéld le róla ha szóba kerül lécci!

@bluemoon, @vagyok, aki vagyok...: : oké, hozzátok nem mehet a gyerek a nyáriszünire! :D az én hajfestékemre az volt írva, hogy 6 hét alatt kimosódik belőle, én meg elhittem, szilveszterkor festettem, még mindig vörös vagyok, kurva nagy lenövéssel, még mindig úgy gondolodjátok, hogy fesse? :D

@Enchantée: és ez még csak a kezdet! (tetkó, diszkó, buli, fiúk, szegecs, pia, cigi, áhhh, majd sorba írom ahogy jönnek) :D

Fricsek · http://fridabogi.blog.hu 2010.03.31. 09:23:04

ja hát elég hülyén fogalmaztam:D szénhidrát elvonási tünetek...

vagyok, aki vagyok... 2010.03.31. 09:24:20

@Zritha: ez tényleg szívás. bár én meg eddig csak olyanokkal talákoztam, hogy az volt ráírva, hogy 4-6 hétig fennmarad és az első hajmosásánál eltünt :)
végszükségben küldök ebből a fajtából :DD

nezsike 2010.03.31. 09:35:32

rajta leszek az ügyön, zita! :-)
mondtam már, hogy tök hülye vagy? ;-)

Tittok 2010.03.31. 10:32:27

@bluemoon: Talán azért törünk lándzsát mert a gyerek TIZENKÉT ÉVES!!! És nem ment tönkre a hajam, csupán nagyon örülnék ha a szép eredeti természetes fosszíne lehetne a fejemen. Amit akkor utáltam, ma meg már tudom, hogy tök hülyeség festeni.

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.03.31. 19:56:49

@Tittok:Itt a megengedő és a kategorikusan-tiltó szülői magatartás közötti eltérésről beszélünk.
Nos, az, hogy egy 12 éves gyereklány ne fesse a haját azzal persze egyetértek. De én anyaként persze máshogy látom a dolgokat, mint a 12 éves leányka. "Bezzeg az én időmben" fel sem merült ilyen kérdés ebben az életkorban. De könyörgöm, ma már más világ, más körülmények vannak, mint akár 10-15 évvel ezelőtt is. Ma már egy 12 éves lány, nem azonos súlycsoport egy 15 évvel ezelőtti 12 évessel...

De itt van a 12 éves, aki megkérdezte az anyjától, hogy mit szólna ehhez. Erre nem lehet csípőből és azonnal felháborodva tiltással válaszolni, mert a hatás mindig ellenhatást vált ki, azaz tilthatsz te bármit, a gyerek annál jobban vágyakozik rá, és a végső döntés úgyis a gyereked kezében van. Én úgy gondolom, hogy ha fontolóra veszed a gyerek igényét, és felnőtt módon beszélgetsz vele erről, akkor többre jutsz. Pl. latolgatni kéne annak esélyét, hogy mit szólnak hozzá az iskolában. Fel kéne biztatni a gyermeket, hogy kérdezze meg az osztályfőnököt. Majd az mond rá valamit.
Szerintem az, hogy ki milyen színű hajat hord, az nem kardinális kérdés. Ebben lehet teret engedni a gyereknek, hogy alapos körbejárás után megfontoltan dönthessen. Elmesélném, hogy vannak barna színű, vagy az eredeti, természetessel megtévesztésig azonos színű hajfestékek is, amivel vissza lehet azt festeni. Bár persze nem tudom Hédike barna-e, vagy netán szőke. Nos a szőke nehezebb dió, de semmi se lehetetlen. A visszafestésig meg úgyis ő viseli az új hajszín minden következményét.
Én azt gondolom, hogy ilyen kis piszlicsáré dolgokban kell megmutatni azt egy gyereknek, hogy bátran fordulhat az anyjához bármilyen kérdésben, mert komolyan veszik, és számíthat az anyja reális és segítő hozzáállására. (lehetnek még sokkal komolyabb és súlyosabb helyzetek is, amikor a gyerek azt gondolhatja, hogy az anyja úgyis csak megtilt mindent neki)
Ugyanis festéket bármelyik Tescoban vagy Rossmannban vehet,hozzávaló ecsetet is, meg barátnője is van minden leánykának, és még az is előfordulhat, hogy egyszer csak a barátnőtől égő vörös hajjal tér haza. Ami esetleg rosszul van befestve, vagy nem próbálta ki előtte a festéket, hogy allergiás-e rá, és esetleg fullosan kiütéssel rohan haza.
Tehát mielőtt kedves anyatársak levegő után kapkodva bármit is megtiltanának gyermeküknek érdemes gondolkodni, és számba venni minden eshetőséget.

De ez csak az én egyéni véleményem. Én úgy bántam mindig a gyerekeimmel, ahogyan én szerettem volna, hogy bánjanak velem annak idején.

Thia* · http://oszoljunk.blog.hu 2010.03.31. 20:22:48

@bluemoon: ez szerintem nem piszlicsári dolog, az iskola hozzáállását ismerjük, az egyik koraérett (bukott) kislány festi a haját, és behivatták a szülőket, hogy legyenek kedvesek és még ne. Amúgy a gyerek szőke, a másik probléma azzal van, hogy már nem lehet kapni színezőket sajnos. Én is azt szerettem volna, de amire rámondták, hogy az, még mindig a fejemen vírit szilveszter óta. Sok mindent megengedek a gyereknek, pont abból a megfontolásból, hogy ő viseli a következményeit, de ezt nem! És persze jöttek az ész érvek, aztán az lett a vége, hogy szépen kivárja azt a pár évet, és felőlem kopaszra vágathatja és zöldre festheti a koponyáját, de ez most tiltó listás és kész. Venni biztos nem fog magának, mert nem mászkálhat még egyedül a fenti boltokban, jövedelemmel jelenleg nem rendelkezik, úgyhogy itt a vége. :D

Egyébként nagyon kevés dolgot tiltok (talán ezt összesen?) ő válogatja össze a ruháit, egyedül jár fodrászhoz, olyanra vágatja amilyenre akarja, sminkelhet itthon, festheti a körmét, de nem fogom hallgatni egy évig, hogy neki milyen szar a haja, és hogy le van nőve és mennyire ciki, és hogy basztatja a tanár az iskolában stb.stb.stb.

vagyok, aki vagyok... 2010.03.31. 20:25:52

@bluemoon: egyszer talán én is eljutok idáig. teljesen komolyan!! ez az irány nagyon tetszik nekem és én is errefelé próbálkozom, de néha még magammal sem értek egyet :)

Thia* · http://oszoljunk.blog.hu 2010.03.31. 20:29:22

@vagyok, aki vagyok...: "de néha még magammal sem értek egyet" te is a hülye horoszkóp miatt miiiii??? :D :D

vagyok, aki vagyok... 2010.03.31. 20:30:57

@Zritha: sajnos még mindig kiforratlan a személyiségem. és mivel negyven múltam, attól tartok, ez már így marad :D

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.03.31. 20:44:03

@vagyok, aki vagyok...: hát, tudod, az embernek mindig vannak kétségei, hogy amit csinál, azt jól csinálja-e, ahogy döntött, az jó döntés-e, hogy a gyerek vajon milyen lenne, ha máshogy neveltem volna, ha következetesen szigorú lettem volna, meg ilyenek. De hát ilyen ez a gyereknevelés...

@zritha:abban biztos voltam, hogy te lejátszottad a mérkőzést magadban, nem is neked szólt ez igazán, hanem Tittoknak.( és esetleg a többi kezdő anyukának, hogy én hogy csináltam.) Hogy jó-e az, amit és ahogy én csináltam, nap mint nap vizsgázik. Azt hiszem, nekem eddig még bevált.

Thia* · http://oszoljunk.blog.hu 2010.03.31. 21:01:39

@bluemoon: téged egy kicsit nehezebb volt lebeszélni erről a hajfestésről, mint a gyereket! :D :D

amúgy ti tényleg ennyit gondolkodtok rajta, hogy mindent jól csináltatok-e? mert én kurvára nem, pedig néha pontosan tudom, hogy na akkor most ezt elbasztam, rosszul csináltam, de mindig arra gondolok, hogy egy csomó más is elrontja, és amíg nem hagyom cserben, szeretem és gondoskodom róla, addig olyan nagyon nagy baj nem lehet, vagy tévedek?

I.O. · http://iovilaga.blogspot.hu/ 2010.03.31. 21:54:15

@Zritha: A pirszinggel és a tetkóval mi van?

bluemoon · http://mondomamagamet.blogspot.com 2010.04.01. 01:16:49

@Zritha: Nem, nem hiszem, hogy tévedsz!:)
Nekem már jobbára csak azon van lehetőségem gondolkodni, hogy jól csináltam-e mert mindkét gyerekem elég nagy, és mostanra már szinte csak a nevelés eredménye látszik.
De igen, én annak idején is sokat gondolkodtam azon, hogy kell egy gyerekhez viszonyulni.Bennem ugyanis élénken élt saját gyerekkorom, a saját sérelmeimmel,és nagyon akartam, hogy az én gyerekeimnek ne legyenek ilyen sérelmei.

Az meg nem mentség, hogy más is elrontja.:)
süti beállítások módosítása